Houtpellets

Wat zijn houtpellets?

Houtpellets zijn een vorm van vaste brandstof, die wordt gebruikt voor verwarming van panden of water. Deze brandstof wordt vervaardigd uit samengeperst houtafval. De verbranding in pelletkachels kan precies gecontroleerd worden en zodoende met hoog rendement gebeuren.

De hoeveelheid energie per droog volume is lager dan die van stookolie (5 kWh/kg voor pellets tegenover 11,9 kWh/kg voor olie). De opslag is echter eenvoudiger omdat er geen milieubeschermende maatregelen getroffen hoeven worden zoals bij olie. (Wikipedia)

 

Duurzaam

Aangezien er bij de verbranding van de pellets evenveel CO2 vrijkomt als de boom tijdens de levenscyclus heeft opgenomen, is het gebruik van pellets CO2-neutraal.

Pellets hebben gemiddeld een verbrandingswaarde van 18.000 kJ per kilo. Verhouden we dit met aardgas, dan heeft 1 m3 aardgas een vergelijkbaar verwarmingscapaciteit als 1,7 kg pellets.

Goedkoop

Uitgaande van een pelletprijs van € 0,25/kg betaalt u € 0,43 voor dezelfde warmtecapaciteit van 1 m3 aardgas, waar u ca. € 0,68 betaalt.

Oftewel:  u bespaart  ca. 30% op uw stookkosten als u gaat verwarmen met pellets.